30/05/2024

El nou codi d'accessibilitat aprovat pel Decret 209/2023: l'àmbit de l’edificació

Hem realitzat el Curs per Conèixer les novetats legislatives i tècniques que en l'àmbit de l’edificació
s’han produït amb la publicació del nou decret 209/2023 per al qual s’aprova el nou Codi d’Accessibilitat.

 

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

El 30 de novembre de 2023 s’ha publicat al DOGC el Decret 209/2023, pel qual s’aprova el Codi d’accessibilitat de Catalunya, que és en vigor el 1 de març de 2024, 3 mesos després de la seva publicació al DOGC. El nou Codi, que deroga el vigent (D. 135/1995),respon a la necessitat de desplegament de la Llei 13/2014 d’Accessibilitat de Catalunya. 

Amb un total de 199 articles i 15 annexos, es fixen les condicions, els requisits i les solucions d’accessibilitat necessàries perquè els espais d’ús públic, els edificis, els mitjans de transport, els serveis, els productes i els processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn.

És una reglamentació dirigida a:

- la millora de les condicions d’accessibilitat en tot allò que es dissenyi de nou
- l’impuls a la transformació de l’entorn existent (es desenvolupen dos annexes que recullen els ajustos raonables exigibles, el segon dels quals identifica els ajustos que els establiments d’ús públic i els edificis d’habitatges han d’haver assolit en la data límit que s’indica)
- la incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva

En aquesta comunicació, es vol posar en relleu el principal contingut de les disposicions transitòries (relació no exhaustiva).

Així, es podrà seguir aplicant la normativa anterior (D. 135/1995) en els següents casos:

Sol·licitud de permisos i projectes:

- Sol·licituds de llicències i autoritzacions, comunicats d’obres i altres tràmits administratius assimilables que s’hagin presentat abans dels 6 mesos posteriors a l’entrada en vigor del Decret (1.9.2024).
- Projectes visats abans de l’entrada en vigor del Decret es regeixen per la normativa aplicable en el moment del visat, sempre que la sol·licitud de llicència corresponent, el comunicat d'obres o l'inici de la tramitació administrativa que correspongui s'hagi efectuat en un termini de fins a dotze mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Decret (fins 1.03.2025).
- Projectes encarregats per les administracions públiques que s’hagin presentat abans dels 6 mesos posteriors a l’entrada en vigor del Decret (1.09.2024).

 

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat